Οι Καλύμνιοι είναι φημισμένοι από παλιά για την αγάπη τους προς τη θάλασσα, όπως αποδεικνύουν επιτύμβιες στήλες που βρέθηκαν στην Κύπρο και τη Σικελία. Η ενασχόληση των κατοίκων του νησιού με το σκληρό και επικίνδυνο επάγγελμα της σπογγαλιείας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα ξιφαδιάρικα, οι τράτες και οι ανεμότρατες μαζί με τα σπογγαλιευτικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην προκοπή του νησιού.
H PHYSIS στο νησί της Καλύμνου, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που η γνώση της σπογγαλίειας και του εμπορίου των σφουγγαριών, πέρασε ως παράδοση από γενιά σε γενιά. Αντιμέτωποι κι εμείς με την κρίση, επιλέξαμε να στραφούμε σε ξένες αγορές αλλά και να αυξήσουμε την υποστήριξη μας στην εγχώρια αγορά. Τα καλύτερα σφουγγάρια φυτρώνουν σε βάθος 10 έως 25 οργιές. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν από το 1800 στις αρχές Μαΐου ξεκινούσε μια ομάδα 4-7 ανθρώπων με μια βάρκα 6-8 μέτρων και μερικές προμήθειες (όπως καβουρδισμένο πρόβειο η γιδίσιο κρέας, λίγα όσπρια, ρύζι, ελιές, τυρί και κρίθινο παξιμάδι) για να ψαρέψουν σφουγγάρια με μοναδικό εφόδιο την αντοχή της αναπνοής τους. Βουτούσαν σε βάθος μέχρι 30 μέτρα για να ψαρέψουν σφουγγάρια που τα επεσήμαναν από τη βάρκα μ ένα γυαλί. Τα αρχεία της Δημογεροντίας αναφέρουν πως το 1860 ξεκινούν για σπογγαλιεία 300 βάρκες και 72 καγκάβες. Στο νησί επέστρεφαν αρχές Σεπτεμβρίου. Καλύμνιοι έμποροι αγόραζαν τα σφουγγάρια και τα πουλούσαν αρχίζοντας από Σύρα, Ναύπλιο, Κωνσταντινούπολη, για να φθάσουν μέχρι την Οδησσό, το Κίεβο, την Πετρούπολη, τη Μόσχα κι αργότερα στην Τεργέστη και Μέση Ανατολή. Απογραφή του 1825 αναφέρει 5.000 πληθυσμό στην Κάλυμνο. Το 1912 γίνονται 23.000 με την εισροή εποίκων από τα γύρω νησιά, σε αναζήτηση πόρου ζωής από τη σπογγαλιευτική δραστηριότητα. |
Υγιεινά, φυσικά σφουγγάρια για κάθε χρήση.
Δεχόμαστε παραγγελίες από όλες τις Ηπείρους.